19 Inisiatif Terkini Kerajaan untuk Membantu Rakyat

Pelbagai Bantuan dan Inisiatif Kerajaan untuk membantu rakyat. Permohonan pelbagai bantuan untuk semua lapisan rakyat B40, M40 dan T20 .

KUALA LUMPUR: Kerajaan Perpaduan sudah melaksanakan sekurang-kurangnya 19 inisiatif untuk membantu mengurangkan beban ekonomi rakyat, hanya dalam tempoh tujuh bulan pentadbirannya.

Menerusi satu video khas siri pertama laporan pencapaian Kerajaan Perpaduan, Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil, merangkumkan inisiatif berkenaan, membabitkan pengenalan beberapa inisiatif dan bantuan baharu serta menaikkan kadar bantuan sedia ada.

Daripada 19 inisiatif yang sudah dilaksanakan, sembilan daripadanya membabitkan peningkatan kadar bantuan sedia ada yang memanfaatkan pelajar, anak muda, golongan berpendapatan rendah, guru Kelas Agama dan Fardu Ain, penjawat awam, pesara kerajaan dan pekebun.

Menurut Fahmi, ia merangkumi

 1. Kenaikan Elaun Sara Hidup pelajar tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) kepada RM1,100 sebulan;
 2. Bantuan Awal Persekolahan menjadi RM150;
 3. e-dompet (RM200) 
 4. Sumbangan Tunai Rahmah (STR) yang diberi sehingga RM2,500, berbanding RM1,800 bagi Bantuan Prihatin Rakyat sebelum ini
 5. Elaun 35,000 guru Kelas Al-Quran & Fardu Ain (KAFA) dinaikkan kepada RM1,100 sebulan
 6. Bilal, tok siak, noja, marbut, guru KAFA dan guru takmir naik kepada RM60
 7. Bantuan Aidilfitri kepada penjawat awam dan pesara kerajaan turut dinaikkan,  kepada RM700 dan RM250
 8. Bantuan musim tengkujuh kepada pekebun meningkat kepada RM800 berbanding RM600 sebelum ini
 9. Bantuan Khas Aidilfitri sebanyak RM200 kepada pesawah, nelayan dan pekebun
 10. Harga internet jalur lebar serendah RM69 kepada B40 menerusi Pakej Perpaduan
 11. Rawatan percuma di klinik swasta terpilih
 12. Perkhidmatan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) percuma kepada pelajar dan orang kurang upaya (OKU)
 13. Permohonan kemasukan ke universiti menerusi UPUOnline percuma.
 14. Menu Rahmah dengan harga makanan siap serendah RM5
 15. Insurans dan Takaful Rahmah serendah RM5 sebulan
 16. Jualan Madani dengan diskaun sehingga 30 peratus bagi barangan mentah.
 17. Seramai 130,000 rakyat yang muflis diberi peluang kedua apabila mereka dibebaskan daripada status muflis.

Selain itu, katanya, elaun 35,000 guru Kelas Al-Quran & Fardu Ain (KAFA) dinaikkan kepada RM1,100 sebulan, dan kepada sumbangan imam, bilal, tok siak, noja, marbut, guru KAFA dan guru takmir naik kepada RM600.

Bantuan Aidilfitri kepada penjawat awam dan pesara kerajaan turut dinaikkan, masing-masing kepada RM700 dan RM250, manakala bantuan musim tengkujuh kepada pekebun meningkat kepada RM800 berbanding RM600 sebelum ini.

Pada masa sama, Kerajaan Perpaduan turut memperkenalkan tiga bantuan baharu, iaitu Bantuan Khas Aidilfitri sebanyak RM200 kepada pesawah, nelayan dan pekebun; selain buat kali pertama pesawah mendapat sumbangan tambahan RM250 hasil agihan sumbangan syarikat Padiberas Nasional Berhad (BERNAS) berjumlah RM60 juta.

“Sebelum ini, keuntungan BERNAS hanya untuk BERNAS namun kini di bawah Kerajaan Perpaduan, 30 peratus keuntungan BERNAS diberi terus kepada pesawah, tidak termasuk bantuan bulanan RM250 sebulan selama tiga bulan, serta subsidi dan insentif harga padi, baja padi, dan padi huma,” katanya.

Fahmi berkata, tiga inisiatif penurunan harga atau perkhidmatan percuma kepada rakyat turut dilaksanakan, antaranya harga internet jalur lebar serendah RM69 kepada B40 menerusi Pakej Perpaduan; rawatan percuma di klinik swasta terpilih; perkhidmatan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) percuma kepada pelajar dan orang kurang upaya (OKU); permohonan kemasukan ke universiti menerusi UPUOnline percuma.

Selain itu, katanya, tiga inisiatif baharu diperkenalkan bagi menurunkan harga barang, iaitu Menu Rahmah dengan harga makanan siap serendah RM5; Insurans dan Takaful Rahmah serendah RM5 sebulan; Jualan Madani dengan diskaun sehingga 30 peratus bagi barangan mentah.

Pada masa sama, katanya, seramai 130,000 rakyat yang muflis diberi peluang kedua apabila mereka dibebaskan daripada status muflis.

“Itu antara inisiatif Kerajaan Perpaduan yang berjaya dicapai hanya dalam tujuh bulan pertama pentadbiran.

“Insya-Allah, Kerajaan Perpaduan akan terus memastikan rakyat Malaysia mendapat lebih banyak manfaat menerusi insiatif yang bakal diumumkan kelak,” katanya.

Leave a Comment